En flicka i akryl



fick jag av min brorsdotter på en födelsedag. Hon tyckte mycket om mig. Jag sumpade vår vänskap med mitt pedanteri i hemmet. Jag gav henne inte den tid som hon behövde när hon bad mig om råd. Det ångrar jag djupt nu.

Varje morgon tänker jag

att jag inte orkar gå upp.

PA tar upp mig ändå medan jag kämpar med min dåliga andning. Jag får medicin. Jag sätter mig på toan. Och så tvättar PA mig och jag fryser hela tiden. När jag får kläderna på mig känns det varmare. Sedan sitter jag vid TVn och äter vällingen. Då är jag som mest trög. Då vill jag helst inte få igång någon slemattack för då är slemmet alldeles för segt för mig att harkla upp. Det slutar alltid med illamående och det är så äckligt. Vill inte mer än sitta tills den slemlösande tabletten börjar verka. När vällingen är slut åker jag in och sätter mig i sovrummet och bara tittar ut tills andningen blir bättre. Jag får mitt kaffe med choklad i. Går på toa. Allting tar mycket längre tid än normalt.

Inte förrän vid 13 börjar jag kunna kommunicera. Det är då som Niagarafallet sätter igång blandat med en och annan slemattack som PA hjälper mig med. Det är då jag skriver på datorn och pratar med dem som är här. När jag skriver så sitter jag också vid datorn och använder mitt mushovringsprogram så slipper jag skriva på blocket. För många visuella intryck drar igång ännu mer rinnande från munnen. Torka, torka, torka! Mer mat! Nu youghart och kaffe igen.

Em rullar på och det blir dags för mig att titta på Förkväll kl17. Jag gillar att se på lite skvaller och flärd.  Då äter jag min middagsvälling. Vid åttatiden är jag mest pigg om jag bara får sitta och se på Tvn i dagbädden. Igår följde jag med spänning hur våra Herrar tog GULD!



Akvareller av min Stand In

av Konstnären Greta.

sommarflicka med långt gyllene hår
sommarflicka med långt gyllene hår.

flicka som nyss har legat i vatten men nu har vattnet runnit ut i blåsan upptill.
flicka som nyss har legat i vatten men nu har vattnet runnit ut i blåsan upptill.

sjöjungfru ibland flygfisk och maneter i havet.
sjöjungfru ibland flygfisk och maneter i havet.

Och jag fick allihop! Det kallar jag Kärlek, det! Love love love!

Fotbad, guld och brons

bjöd söndagens fm på. PA pysslade med mina fötter. Tånaglarna var jättelånga och behövde verkligen klippas. Fötterna fick även skön massage. Jag fick också nytt nagellack i cerise ton så nu är jag så fin. 

Skidtävlingen var visserligen en repris från inatt då jag sov men jag visste inte resultatet så det blev oerhört spännande. Heja Svenskarna! De tog Guld och brons i ett rafflande teamwork. Det blev glädjetårar och skratt. Så härligt, så. Jag hade mina känslor inombords för jag var morgonseg i andningen och då går det inte att varken gråta eller skratta.

Och så till Melodifestivalen! Den är ju inte så underhållande som förra året, tycker jag. De komiska inslagen av programledarna blir bara larviga. Av de tre är det bara Måns som tillför något. De Blå igår var häftiga! Något för rörkrökare att spinna vidare på!? :-)) Det blir nog ändå en bra final i Globen.

Idag ska Mannen gå på Herrlogen igen. Jag har PA till 22. 30 så till dess kan han partaja. För mig blir det TV-kväll som vanligt. OS, golf eller vanligt program? Vet inte riktigt vad jag ska se på då.

Nu ligger snön så hög vid fönstren att jag knappast kan se ut på grannarna och trafiken. Vilken vinter att minnas för alla barn! De kommer att säga när de blir vuxna: "när jag var liten då var det jättemycket snö" fast det bara var så en enda vinter. De andra minns man inte.





När besöket av Nhea och Alice blev inställt

för att Alice var förkyld och Nhea vilade sin mage(krya på er), då dök Sara, Nisse, Hans och Greta upp.

Det var ett spontant besök och de kom så fort efter mobilsamtalet att jag blev känslomässigt helt överrumplad. Jag var fortfarande trög i andningen efter natten och fick så klart en stor slemattack med illamående när alla kom och kramades. Jag vinkade iväg dem till vardagsrummet och satte mig med PA i sovrummet tills jag kände mig i form igen. Jag måste ha det svalt och lugnt när jag mår som om jag ska kräkas och svimma.

När jag hörde att de kom igång med att prata med Mannen så tog jag det lugnt och höll mig i periferin ett tag. De fikade PA:s goda bullar under mycket prat och skratt. Sådana samtal känns bra att lyssna på. Jag vill gärna höra om att deras liv blomstrar.

Sedan provade Nisse Mannens nya dator. Greta och Hans satt vid varsin dator och var inne i ett program som börjar på F.... . De kunde inte spela ihop för det finns ett tiotal världar i det och de var inte inne i samma värld just då. De är ju för roliga! För mig berättar de om det med största allvar. Gullungar!

Sara fick kontakt med Somris på MSN så vi hade ett Webbsamtal som i Skype. Somris och H pratade med alla oss. De berättade att H gick i snön till affären idag för att få sitt och lillebrors lördagsgodis när de inte ville ta bilen i det oplogade väglaget. Det var väldigt bra gjort tycker jag.

När vi blev ensamma blev det så tyst så då skrapade vi Trisslotter för att muntra upp oss. Vi vann 50kr så det blir två nya lotter igen. Snart är det travet och då kan jag vinna mer på Harry Boy. Hoppet är det sista att överge.

Kvällen går i musikens tecken. Alltså ingen OS idag utan Melodifestivalen. Där händer väl inga otäcka vurpor i alla fall. Jag orkar inte se mer skador nu utan jag vill bara digga musik ikväll.








Fredag bjuder på bulldoft

när PA kommer igång med att baka bullar.

Egentligen skulle hon ha planterat om blommor men det glömde hon från igår. Jag skojar med henne om att vara senil. Det börjar hon tro också, säger hon då, och skrattar.

Återigen är fågelhustaket 30cm högt för det har snöat rejält inatt igen. Plogbilen gör stora vallar för entre'n. Oj, så mycket skottning det är i år. Bara inte Mannen får ryggskott! Han är ju inte någon atlet precis utan lever på sin träning från tonåren. Det är länge sedan, det!

Idag är min status det vanliga Niagarafallet. Ska se på Let's Dance ikväll. Det tycker jag är bra underhållning.

Ha det bra med Fredagsmyset!





Det händer inte mycket

här hos mig och det är jag nöjd med och samtidigt oerhört förvånad över att jag känner så. Det är ju precis tvärtom mot när jag var frisk och körde på från morgon till kväll.

Nu känns det att det är kroppens krafter som styr min aktiva tid. Och det blir några pytteaktiva timmar mitt på dagen. Den tiden vill jag ha till Blogg , mail och Facebook men om det händer något annat som när vårdpersonal kommer hit då orkar jag inte att skriva.

I tisdags kom det fem personer för att vara med när jag skulle prova en ögonstyrd dator. Det var inte lätt att skriva med ögonen. De fladdrade hit och dit så det blev inte många godkända ord. Det kommer att krävas en del träning känner jag. Som på allting är det förstås några veckors leveranstid.

Igår kom Väninnan. Vi satt vid datorn och chattade med Somris och jag slemmade hela tiden. Precis som nu. Vi kollade ändå på Facebook men då det blev olidligt åkte vi och satte oss i sovrummet där det var svalt och lugnt.

Idag har Distr Sköt bytt vatten i PEGballongen. Det gör hon en gång i månaden. Allt med den ser bra ut.



Så här vackra blommor

har jag fått av min Kusin via bud.


och en ännu tjusigare bukett kom med blomsterbud från Nhea, Lasse och Alice.
En LOVE-bukett med rosa och spetsiga röda tulpaner med rosa ginst i.


Underbara tulpaner! Love,love,love!

Solen skiner på Alla Hjärtans Dag

och gör den ljus och fin. Så hoppas jag att allas hjärtedag ska vara.

Jag måste tacka er alla som har förgyllt min dag med kärleksfulla kort, blommor, dikt, tavla och hälsningar. Jag formligen omges av kärleksvibbar.

Min nya madrass ser ut som en bädd av chokladbollar. De lägger sig tillrätta efter min kropp och det känns väldigt bra. Inga tryck någonstans. Jag har lite svårt att vända mig om från vänster till höger men jag har klarat det utan att göra av med alltför mycket krafter.

Just nu har den klumpiga Koltrastfrun tagit sig upp till talgbollarna. Det ser riktigt komiskt ut. Jag tror nog att det är en sådan fågel som huserar hos Somris. De är ovanligt vanliga i år.

När jag nu blev kaffesugen så hade inte Mannen hällt upp mitt kaffe. Det måste svalna lite innan det kan ges i sonden så det är bara för mig att vackert sitta och vänta tills det blir lagom varmt.

Jag har fått fler PA-timmar beviljade av FK. De måste jag omedelbart lägga ett schema för annars tar FK tillbaka dem. Jag tänker därför låta PA lägga mig tre gånger i veckan . Då kan Mannen gå till herrlogen, på möten och spela mer golf.

Ha en fortsatt skön dag! Love love love på er alla!









Alla Hjärtans Dag



så här kan kärleken se ut....

Nu dimper det in blommor, kort och kuvert

till Alla Hjärtans Dag till min stora glädje! 

Och jag som inte har skickat ett enda till någon i år! Jag som alltid brukar fixa och greja med sådant. Jag vet ju att alla förstår varför. Det känns ändå ovant att inte få utlopp för min kreativitet.

Nu sänder jag all min kärlek till alla mina Älskade Nära via min Blogg. Tack Sara, Nisse, Hans och Greta för det ljuvliga kortet! Med spänning väntar jag på att få öppna ett kuvert från Somris på söndag. Love love love!

Igår fick jag Primula och  Rosor med kärleksfullt skrivet kort av min Kusin. Hon hade också Tulpaner med sig från ytterligare en Kusin. Hon kom två timmar försenad. Det dök upp en gäst hos henne precis när hon skulle åka till mig. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge... Jag satt inte i sjön utan tog ett extra långt pusterum. Så när hon kom då orkade jag sitta och prata i två timmar. Vi satt vid datorn och jag skrev på Word. Hon tog av och på sina läsglasögon för hon behöver inte använda några på långt håll.

Idag har det varit en mörkmurrig fredag. Ingen fart på fåglarna ens!

Jag fick en ny madrass med en massa bubblor idag. Med den ska jag slippa få ont på den sidan som jag ligger på. Invigs inatt. Det blir också spännande att se om det fungerar bra.


Onsdag är min Väninnedag

så idag har vi suttit vid datorn och jag använder Word när vi pratar. 

Rätt som det är kommer vi på att vi måste leta upp något på Internet. Det funkar jättebra att göra så. Stundtals pratar vi och stundtals är vi inne på Facebook, MSN, Nyheterna och Bloggen. Det är lätt att känna sig delaktig i världen med datorn. Jag älskar att den möjligheten finns.

Jag var trögstartad idag På fm men jag tog det med ro. Satte mig vid sovrumsfönstret och tittade ut tills Väninnan kom. Då hade också den slemlösande medicinen börjat att verka och jag hade också kunnat bajsa. Då kommer kroppen igång bättre så jag kunde prata på i ett par timmar med min Väninna.

Hon kom med solen i form av ett arrangemang av gula knubbiga rosor i en vit skål. De var från flera i hennes familj, som jag har kontakt med via Facebook. Alla är så underbara mot mig.

Love love love!

Måndag och tisdag var återhämtningsdagar

efter torrperioden.

Skam den som ger sig! Det tog sin tid att få bort allt torrt slem och att få igång magen igen. Idag känner jag att jag har bättre blodcirkulation och inte så mycket susande i huvudet. Jag klarar även av att lyssna på andras prat igen utan att få svimningskänslor.

Idag steg jag upp nio. Jag bävade i förväg för det var duschdag idag. Det känns ju pyton när morgonrutinerna känns omöjliga att orka med. Det gick i alla fall bra att göra alla momenten och det kändes skönt efteråt att vara ren överallt.

På em fick jag en mjuk avlastande dyna till El-rullen av min sjukgymnast. Den andra blev för stum att sitta på hela dagarna. Jag vill inte riskera att få trycksår.

Jag försöker uppdatera mig om livet utanför min dörr. Där går livet på i full fart. I förra veckan var det bröllop när min systerson vigdes. Jag skickade ett gulligt telegram till brudparet. Har fått lite info av släkten. Det blev ett lyckat kalas. Jätteroligt att få höra om, tycker jag.
Mina vänner Skåningarna åker skidor i fjällen. Det ser också så mysigt ut. Snö kan jag njuta av här men det skulle vara roligt att kunna åka skidor i fjällen förstås.

Till Somris, Nhea och Sara och till er alla underbara stöttare säger jag bara Carpe Diem och Love love love!








Det blev en kortvarig medicinering

för att andningen och tarmen blev helt orkeslösa när jag fick så torrt i slemhinnorna.

Jag mådde så dåligt. Kunde knappt andas. Mådde illa. Kände mig svimfärdig. Kunde inte bajsa. Så uselt kunde jag inte tillåta mig att må. Sköterskan kopplade bort pumpen igår kväll och tog bort nålen idag.

Melodifestivalen såg jag på. Då hade Ventilatormasken på mig. Då blev andningen bättre för jag fick mer syre. Just när Pain of salvation sjöng kom Sköterskan och kopplade loss pumpen så jag hörde inte deras låt. Jag blev lite snopen när de och inte Linda gick vidare. Ska försöka se på reprisen.

Nu känns andningen lugnare. Får upp massor av slem och det är bra.
PA har åkt hem. Hon slutar 15 på helgen.

En av mina PA är i fjällen. Hoppas att hon har lika vackert väder som jag har. Mina barnbarn har nog lekt ute i snön idag. Kanske ihop med sina föräldrar. Det är ju ett fantastiskt vinterväder.



Jag är torr i munnen som ett torrt fiskskinn

efter att jag har fått nålen kopplad till medicinen som ska minska saliven och slemmet.

Nålen sitter bredvid vänster bröst vid nyckelbenet. Den är kopplad till en smal slang som leder till en pump. Nu har jag en pyttedos och blir väldigt torr av den. Läkaren hoppas att jag hittar en lagom dos som jag måste prova mig fram till. Alla ide'er är värda att prova trots att det blir jobbiga dygn.

Laddar nu för Melodifestivalen som startar idag. Den är ju en bra stund för tankeflykt.


Igår gick strömmen med dunder och brak

när det blev kortslutning i jordfelsbrytaren.

Min ordinarie PA, min inskolningsPA och jag hade precis satt oss tillrätta vid datorn för att sitta och prata en stund. Vi hade inga köksmaskiner igång. Det var så tyst och mysigt. Plötsligt small det till, så vi hoppade till i våra stolar och strömmen gick i stort sett hela huset.

Just då trodde vi bara att en säkring hade gått. Skåpet sitter i klädkammaren och där osade det rejält brännt. Det osade för mycket för att vara bara en säkring,  så PA ringde till Mannen, fick rycka ut som elektriker.

Jag började genast att måla upp bilden av att evakuera mig i den här kylan. Började frysa vid blotta tanken! Så skickade jag ut PA så hon fick kolla runt och se om huset brann. Men det var det inte någon fara med huset, så hon skottade infarten åt Mannen när hon ändå var ute. Han skulle snart komma farande hem och behövde nog lite service för att orka laga el-felet.

Han fick leta länge innan PA såg att det slog ut gnistor ur jordfelsbrytaren.

Jag som hade lyckats få hit min Frissa just då måste låta henne stå och klippa mig i halvmörker tills vi kom på att vi kunde dra fram en skarvsladd från ett av rummen som hade ström. Föna håret fick hon göra i halvmörker. Det gick ju bra det med. Härligt stt hon ville komma hit :-)

Sedan kurade vi skymning ett par timmar med stearinljus tills felet blev lagat. Jag hade min Väninna här under den tiden. Det var så mysigt.

Igår släppte det massor med slem

från luftrören. Det retade till hosta.

Hur hostar man när det inte går att hjälpa till med kroppen? Hur hostar man när man inte kan trycka på med luft? Upp vällde massor med slem och fyllde hela munnen och svalget. Jag kunde varken andas in eller ut. Sugen funkade inte! Jag fick panik. Slängde mig upp i ELrullen och sparkade med fötterna på fotstöden, till Mannens stora förskräckelse. Jag hade fallit som en fura ur den, för jag kan ju inte stå själv. Med öppen dörr till 20 minusgrader satt jag och torkade slem och försökte hitta ett andetag. Och det kom! Det värsta hade gått över när sugen kom igång.

Natten blev lugn och det förvånar mig men känns förstås bra.

Idag kom ännu en PA och skolar in sig. Då blir de tre som vårdar mig. Hon verkar behaglig och trygg så det blir nog bra. Det är bra att få en till utifall att någon blir sjuk. Det här systemet är ju ganska sårbart annars.

Och så några snöbilder från mig.





RSS 2.0